Son 5 yıldır, tabi pandemi öncesi, profesyonel sosyal ağ mecralarında bir sürü post-it önünde fotoğraflar çeken ve yayınlayan çok sayıda insan görmüşsünüzdür, siz de benim gibi bunlardan biri olabilirsiniz hatta :) Daha sonraları “Daily çok güzel, gelsenize” tadındaki bu fotoğrafları gördüğümde aklıma hep gelen soru şuydu, “Şimdi biz dönüştük mü?”
Agile dönüşüm fiziksel ya da şimdiki gibi online araçlarda boardlar oluşturmak ve takvimimize sabitlenen belli “toplantı”lara girip saati dolar dolmaz ayrılmak mıydı gerçekten?
Dönüşümün fiziksel dönüşümden öteye gidip gitmediğini nasıl anlayacaktık?
Ben Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Birinci sınıfta üst sınıflardaki dersleri de inceleyip bir yazılım dili kitabı alıp oradaki yönergeleri izleyerek Mario uygulaması yazmıştım. Mariom hoplayıp zıplıyor, engeller aşıyordu. O gün ben bu işi artık biliyorum demiştim. İkinci ve üçüncü sınıfta, bu duygum her öğrendiğim şeyle “Bu sefer gerçekten biliyorum” diyerek pekişmişti. Verilen her ödevi okuyup araştırıp yapabiliyordum. Dördüncü sınıfa gelip de bitirme projemi yapmaya başladığımda öğrenecek deniz derya olduğunu keşfetmiştim. Zira kompleks bir otomasyon uygulaması yazıyordum ve bana daha önce öğretilenler bir yapı kurmamı sağlıyor ama ne kadar farklı yöntem denersem deneyeyim sorunlarımı çözmeme yardımcı olmuyordu, Microsoft un bile cevapsız kaldığı yerlerde kendi çözümlerimi üretmek zorunda kalmıştım. O zaman Bilgisayar Mühendisliği dünyasının büyüklüğüne dair ufak bir korku yaşamıştım, öğrenecek, uygulayacak, keşfedecek ve geliştirilecek çok fazla şey vardı. Tek bir yeni fikirle tüm dünyayı değişitiren insanları ve teknolojileri gördükçe daha da farklı boyutların olduğunu görüyoruz.
Bu dönüşüm yolculuğuna ilk başladığımda da benzer hisleri aşama aşama yaşadım :)
“Ustalık öğrenmenin aşamalarını tanımlayan bir Japon savaş sanatı konsepti olan Shu-Ha-Ri”* ye de baktığımızda dönüşümde benzer aşamalar olduğunu gözlemliyoruz.
Shu:
Shu seviyeside, benim bir kitaptan bakıp bir program yazmayı başarmam gibi, bir çerçeveyi alıp aynısını uygulayarak bir çıktı elde edebilirsiniz -işte noktada post-it lerle fotoğraf atıyorsunuz- ama bu seviyede ‘biz dönüştük artık biz bu işi biliyoruz’ demeyi, benim birinci sınıftaki yanılmama benzetiyorum -İkinci ve üçüncü sınıfta yaptığım gibi her yeni öğrendiğim şeyle, ‘ben bu sefer gerçekten biliyorum’ dediğimi de inkar etmeyeceğim :)- Anlayacağınz “Shu” seviyesinde uyguluyoruz ve okudukça okuyoruz. Agile manifesto ve 12 prensibi nedir, takım metrikleri nelerdir vb sorulara yanıt buluyoruz. Kısaca “Shu” nu yapıyoruz dediğimiz ve “Ne” yaptığımızı anlayacağımız seviye diye özetleyebiliriz.
Peki bir çerçeveyi olduğu gibi uygulamak ya da sadece yeni şeyler okumak ve ne yaptığımızı bilmek yeterli mi? Tabii ki değil bir sonraki aşamaya geçmek için daha fazlası gerekli, peki ne ola ki bunlar derseniz haydi bir sonraki aşamaya göz atalım.
Ha:
Tabii ki Shu seviyesinde okuduğumuz her şeyi henüz benimseyip sahiplenemeyebiliyoruz. “Ha” seviyesinde gerçekten “haaaaaaa anladıııım” dediğimiz yer gibi bakabiliriz sanırım. Buradaki yolculuk “Shu” daki kadar kısa olmayacaktır. Okuduğunuz her şey yerli yerine oturmaya başlayacak ve her şeyin aslında birbiriyle bağlantılı olduğu anlayacaksınız :) Agile manifestonun 4 değeri ve 12 prensibini bilmenin yanında “Neden” olduğunu da anlamış olacağız, eksikliklerinin neye sebep olduğu bilecek ve bu değerleri özümseyeceğiz bu seviyede. Bunun yanında örneğin benim gibi Scrum uygulayan bir takımda yer aldıysanız Scrum’ın 5 değerini ne kadar sevdiğinizi farkedeceksiniz. Metrikler tutmaya başlamıştınız ya o metrikleri “Neden” tutmaya başladığınızı da buralarda anlayacaksınız. Müşteriye kullanılabilir bir ürün sunmanın önemi ve “MVP” kavramları burada gerçekten değerli olacak sizin için. Benim dördüncü sınıfta bitirme projesini yaparken, bir, iki ve üçüncü sınıfta aldığım dersleri neden aldığımı anlamam gibi bir farkındalık oluşacak. Bunların hepsinin asıl amaca gitmek için bir araç olduğunu keşfedeceksiniz ve diyeceksiniz ki öğrenmem gereken bambaşka bir dünya var :)
Peki öğrendik uyguladık özümsedik sonra ne derseniz henüz oralara çoooook yolum var ama hayalimde canlandırdığım bir sonraki seviyeyi gelin şöyle anlatayım.
Ri:
Bu seviyede artık Ne ve Neden olduğunu artık biliyorsunuz, bundan sonrasında daha iyisini “Nasıl” yaparıma cevap aramaya başlayabilir hatta yanıtını bulabilirsiniz. Yepyeni bir fikirle tüm dünyayı değiştiren insanları buralarda görebilirsiniz :)
“Şimdi biz dönüştük mü?” sorusuna gelecek olursak, henüz “Shu” lardayız belki “Ha” ya yakınızdır ama “Ri” ye çok yolumuz var. Denemekten, yanılmaktan, öğrenmekten asla vazgeçememeniz dileğiyle :)
Merve Ergenç
22.02.2021
*Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Shuhari
Comments